Salāti

Dārzeņu salāti

Vēsturiskie fakti par salātiem:

  •   Šīs ēdiens bija zināms jau 2500 gadus atpakaļ
  •   Starptautiskajā ēdienkartē tā nonāca no Itālijas, vai precīzāk, no Sēnas Romas
  •   No sākuma, salāti tiek apzīmeti, kā dārzēņu ēdiens
  •   18.-19. gs. Notiek „salātu revolūcija” – to veidu krājums kļuva daudz lielāks

Nedaudz vairāk par dārzeņu salātiem

Salāti – produktu maisījums, kas ir pasniegts ar mērci, parasti ar krējuma vai tomātu mērci, un zaļumiem; dilles, bazilīks, sīpoli.

Dārzeņu salātiem piemīt daudzveidība; tomātu/gurķu salati, Indijas salāti (Matar Gajar ka salāti), kartupeļu un zaļo pupiņu salāti, ķībiešu salāti, zaļie salāti, salāti ar baklažānu ikriem (Melitzanes Salata), krievu vinegreta, grieķu salāti, salāti ar saldo papriku.

Svaigie kāposti, kā arī cilli pipari, pieder pie pretvēža produktiem.

Zivju un jūras produktu salāti

Vēsturiskie fakti par salātiem:

  •  Šīs ēdiens bija zināms jau 2500 gadus atpakaļ
  •  Starptautiskajā ēdienkartē tā nonāca no Itālijas, vai precīzāk, no Sēnas Romas
  •   No sākuma, salāti tiek apzīmeti, kā dārzēņu ēdiens
  •  18.-19. gs. Notiek „salātu revolūcija” – to veidu krājums kļuva daudz lielāks.

Nedaudz vairāk par jūras velšu salātiem

Produkti, kā krabju gaļa, tīģeru garneles, zivju fileja, tuncis, garneles.

Atcereties, kā svaigā zivis, tuncis, garneles u.c., ir ātri bojajāmie produkti, tāpēc tadiem salātiem ilgi stāvēt nevajadzētu. Salātu glābšanai ilgākam laikam pastav dažas metodes. Visspopulārāka no tām ir sausā pagatavošana (neaizlejot ar mērci līdz to pasniegšanai) un sālījums.