Zupas

Gaļas zupas

    Vēsturiskie fakti par zupu:

  • Viena no pirmām zupam bija pagatavota apm. 6000 g. p.m.ē.
  • Zupa, kā ēdiens, tika atzīta ne vairāk, kā 400-500 gadu atpakaļ, ar savu ķīmiski neitrālo sastāvu,tas ir viegli pagatavojams ēdiens.
  • Vārds „zupa” no francu vārda „soupe”(latīņ. suppa – maize buljonā)
  • Pašlaik, pastāv apmēram 150 zupas tipi, kuri dalās ap tūkstotī veidos, pie tam, katrai zupai var būt vairākas pagatavošanas metodes
  • Vēsturi ir uzskatīts, ka ar zupam gardināja jātniekus

Nedaudz vairāk par gaļas zupam

Zupa, ir ēdiens, kas tiek pagatavots, apvienojot ingridientus; gaļu (cūkgaļa, liellopu gaļa, vista), dārzeņus ( sīpoli, tomāti, burkāni, sēnes, ķiploki) un buljonu (dārzeņu, liellolu gaļas vai cūkgaļas); to var arī aizvietot ūdens, sula u.c.tl. Lai pagatavot kārstu zupu, ingridienti jāvar buljonā, kamēr ir sajūtami aromāti.

Krievu Borščs ar cūkgaļu

Lai pagatavotu izmanto:

lauru lapa – 1 Item
bietes – 400 g
kāposti – 300 g
burkāns – 200 Item
sausā pētersīļa sakne – 1 Item
ķiploka daiviņa – 3 Item
zemes melnie pipari – 2 g
sīpoli – 200 g
cūkgaļa – 1 kg
sāls – 2 g
diļļu saišķis – 1 Item
saulespuķu eļļa – 30 g
tomātu mērce – 50 g
etiķis – 5 g

Zupa – biezenis ar zaļajiem zirnīšiem

Lai pagatavotu izmanto:

vista (gab.) – 1 Item
ķiploka daiviņa – 1 Item
zaļie zirnīši – 350 g
sīpoli – 50 g
sāls – 5 g
saldais krējums – 100 ml
timiāns – 5 g
ūdens – 1 L

Dārzeņu un sēņu zupas

Vēsturiskie fakti par zupu:

  • Viena no pirmām zupam bija pagatavota apm. 6000 g. p.m.ē.
  • Zupa, kā ēdiens, tika atzīta ne vairāk, kā 400-500 gadu atpakaļ, ar savu ķīmiski neitrālo sastāvu,tas ir viegli pagatavojams ēdiens.
  • Vārds „zupa” no francu vārda „soupe”(latīņ. suppa – maize buljonā)
  • Pašlaik, pastāv apmēram 150 zupas tipi, kuri dalās ap tūkstotī veidos, pie tam, katrai zupai var būt vairākas pagatavošanas metodes
  • Vēsturi ir uzskatīts, ka ar zupam gardināja jātniekus

Nedaudz vairāk par zupam

Dārzeņu un sēņu zupas ir ļoti veselīgi: dārzeņi satur daudz vitamīnus, proteīnus un minerālus, bet ne kaloriju. Tomāti, burkāni un kartupeļi ir bagāti ar C, A un K vitamīniem.

Zivju un jūras produktu zupas

 Vēsturiskie fakti par zupu

  • Viena no pirmām zupam bija pagatavota apm. 6000 g. p.m.ē.
  • Zupa, kā ēdiens, tika atzīta ne vairāk, kā 400-500 gadu atpakaļ, ar savu ķīmiski neitrālo sastāvu,tas ir viegli pagatavojams ēdiens.
  • Vārds „zupa” no francu vārda „soupe”(latīņ. suppa – maize buljonā)
  • Pašlaik, pastāv apmēram 150 zupas tipi, kuri dalās ap tūkstotī veidos, pie tam, katrai zupai var būt vairākas pagatavošanas metodes
  • Vēsturē ir uzskatīts, ka ar zupam gardināja jātniekus.

Jūras veltes ir veselīgie produkti

Fakti par jūras veltēm:

  • mazs tauku saturs (2%)
  • ne veicina holesterīna līmeņa pieaugumam
  • jūras veltēs ir daudz proteīnu
  • jūras veltes ir bagātinātas ar vitamīniem un mierāliem
  • jūras veltes satur omega 3 taukskābes
  • jūras velšu lietošana uzturā veicina svara samazināšanos. Jau daudzus gadus jūras veltes ir daļa no vairākām svara samazinašanas programmām. Jo atškirībā no diētas tabletēm, jūras veltēs pastāv noderīgas īpašības cilvēka organismam.

Nedaudz vairāk par zupam no jūras veltem

Jūras veltes (garneles, zivis, krabju gaļa) ir ar proteīnu bagāti produkti, kas papildina daudzus uzturus pasaulē, it īpaši krasta nomales rajonos. Jūras veltes ir slavenās visā pasaulē. Tas ir produkts №1, kas nodrošina mūsu organismu ar augstkvalitatīviem proteīniem. Vairāk par 1 bilj. cilvēkiem paļaujas uz šo produktu, kā visspecīgāko dzīvnieku proteīnu bagatinātāju.