Ēdieni

Zivju un jūras produktu ēdieni

Fakti par jūras veltēm:

  •   mazs tauku saturs (2%)
  •   neveicina holesterīna līmeņa pieaugumam
  •   jūras veltēs ir daudz proteīnu
  •   jūras veltes ir bagātinātas ar vitamīniem un mierāliem
  •   jūras veltes satur omega 3 taukskābes
  •   jūras velšu lietošana uzturā veicina svara samazināšanos. Jau daudzus gadus jūras veltes ir daļa no vairākām svara samazinašanas programmām. Jo atškirībā no diētas tabletēm, jūras veltēs pastāv noderīgas īpašības cilvēka organismam.

Jūras veltes pagatavošana:

Ja Jums nav jāgatavo jūras veltes tajā dienā, kad Jūs tos nopērkat, tos var uzglābat ne ilgāk kā 2 dienas zemā temperatūrā. Ja  Jūs vēlāties atsaldēt zivi, atstājiet to ledusskapī vai auksta udenī. Neatstājiet to atsaldēties virtuvē, atklātā telpā, jo produkta barības vērtības tādējādi pazeminās.

Jūs varat pagatavot vairākus jūras velšu ēdienus pēc dažādām receptēm. To var cept un grilēt. Lai padarīt ēdienu garsīgāko, var pievienot dārzeņus, un pat augļus. Zivis labi garšo marinādē, ir jūtama garša un nedominē specifiskā smarža.

Daži cilvēki neēd jūras veltes mazo kauliņu dēl, tādā gadījumā, iepirkoties zivju veikalā, Jūs varat paprasīt, lai tos izņema ārā.

Cepti kalmāri ar ķiplokiem

Rūpīgi notīrīt kalmārus uz apkaisīt ar citrona sulu. Varīt rīsu un zivi. Pagatavot karbonādei maisījumu no sīpoliem, ķiplokiem, citrona mīkstuma un tā sulu. Sagriezt zivis kubikos. Mērcēt citrona mikstūrā. Cept 4 minūšu laikā. Smidzināt ar koriandru, melniem pipariem un sāli. Pasniegt rīsu ar kalmāriem.

Lai pagatavotu izmanto:

sasmalcināts koriandrs – 5 g
ķiploka daiviņas – 2 Item
vārītas garneles – 500 g
zivju buljons – 600 ml
zemes melnie pipari – 1 g
citrons – 1 Item
sāls – 1 g
šalotes sīpoli – 0.5 Item
vārīti kalmāri – 400 g

Omleti ar garnēlem

Uzsildīt eļļu pannā. Ielikt garnēles, cept tos 30 sek. Samazināt uguni. Ieliet olas, sojas mērci, un ļaut gatavoties dažas sekundes. Pasniegt ar sīpolu lociņu.

Lai pagatavotu izmanto:

diedzētas pupiņas – 50 g

vārītas garneles – 100 g
tumšā sojas mērce – 5 ml
olas – 4 Item
saulespuķu eļļa – 5 ml

Krabju nūjiņu kotletes

Sasmalcināt nūjiņas blenderī. Smalki sagriezt sīpolus. Rīvēt burkānus. Samaisīt sasmalcinātas nujiņas un burkānus ar sīpoliem, olām, pienu un rīvmaizi. Pievienot sāli un piparus. Sataisīt kotlešu formas. Cept no abām pusēm līdz kraukšķīgai miziņai.

Lai pagatavotu izmanto:

rīvmaize – 150 g
burkāns – 1 Item
olas – 1 Item
zemes melnie pipari – 1 g
piens – 50 ml
sāls – 1 g
krabju nūjiņas – 200 g
šalotes sīpoli – 1 Item
saulespuķu eļļa – 15 g

Paella at jūras veltēm

Pirms pagatavošanas, jūras veltēs jāizkausē. Kopā ar safrānu ielikt tos vārīta ūdenī, atstāt uz 15-20 min. Pēc varīšanas cept tos uz pannas uzkarsētā eļļā. Likt jūras veltēs atdzist. Tajā pašā panna cept samalcinātus sīpolus uz vidējas uguns. Pievienot rīsu ar sīpoliem. Cept, maisot, pāris minūtes. Ieliet pannā ūdeni ar safrānu. Samazināt uguni un piebērt klāt sāli. Cepšanas aizņem apmēram 20 minūtes. Cepšanas laikā rīsu nemaisīt! Pievienot sasmalcinātu tomātu vai to biezienu, to mizu un sēkliņus. Pēc 10 minūtem pielikt klat zirņus un piparu kubiņas.
Kad ūdens ir uzsūcis un rīsi ir gatavi, pievienojiet augšējo slāni – jūras veltēs, un garnēt ar citrona šķēlem. Pannā jāpaliek nedaudz ūdens. Likt atdzist uz 10 min. Ediens jąpasniedz karsts.

Lai pagatavotu izmanto:

saldā zaļā paprika – 0.5 Item
zaļie zirnīši – 100 g
citrons – 0.25 Item
olīveļļa – 40 ml
sīpoli – 1 Item
rīsi – 300 g
safrāns – 3 g
sāls – 4 g
jūras veltes (200-250g) – 2 Item
tomātu biezenis – 200 g

Bengāļu menca

Noņemt zivju zvīņas, zarnu, mazgāt un izkaltēt to. Nedaudz paberzēt tās gabalus ar kariju, sildīt paniņa, likt siltā vietā. Ievietot zivis kastrolī, konservēt citrona sulā un ūdens, apkaisīt ar ķimenēm, melniem un sarkaniem pipariem. Uzlikt varīties uz 10 minūtēm. Pasniegt to uzsildītā paplātē ar sālīto citrona mērci un pārkaisīt ar kausēto sviestu.

Lai pagatavotu izmanto:

sviests – 50 g
paniņas – 1 L
menca – 1 kg
ķimenes – 2 g
karijs – 2 g
žāvēti sarkanie pipari – 5 g
zemes melnie pipari – 2 g
citronu sula – 5 g
sāls – 5 g
kurkuma – 5 g